Dat de jeugd de toekomst heeft is niet nieuw. En dat je van van de jeugd kunt leren ook niet. En toch kunnen ze je verrassen met een instelling waar je jaloers van wordt.

Afgelopen weekend gebeurde het weer. Het hockey team van mijn zoon verloor, en niet een beetje. Geëindigd als hekkensluiter, geen enkele wedstrijd gewonnen (not even close) en een magere begeleiding vanuit de trainers.

Stevig balen toch? Genoeg redenen om te stoppen en op zoek te gaan naar een andere hobby. En als ze dan toch spelen verwacht je chagrijn en ruzie.

Niets van dit alles, dit team met jonge puberende jonge mannen stond er iedere wedstrijd weer. Zelfstandig in de voorbereiding, aandachtig luisterend de coaches en geen onvertogen woord bij een wissel. In het veld is er fanatiek gespeeld, iedereen ging er vol voor. Na de wedstrijd dollen met elkaar, met respect. En dat maakt ze winnaars.

Winnen zonder al te veel moeite en zonder opofferingen is geen kunst. Het maakt je technisch een winnaar. Maar als je ontberingen hebt doorstaan en een paar keer flink op je snufferd bent gegaan heb je echt gewonnen. Je wint van de onmacht, je overwint en je groeit. Hoe eerder je dit door hebt des te beter. Want als je niet meer bang bent om te verliezen leef je vrij en haal je meer uit jezelf. Op je plaat gaan, met je kop schudden en verder gaan.

De jongens uit dit hockeyteam komen er wel, let maar op! En ondertussen kijk ik er naar, geniet en leer hoe het ook kan.

Winnaars zonder te winnen

Blog | 0 Comments
About The Author
-