Product Owner of the year 2017 aftermovie

Edwin Wopereis en Robbert Jan Klein winnen titel Product Owner van het jaar 2017
Ruim 800 stemmen zijn geteld en ontdubbeld, alle genomineerden hebben een pitch over hun Product Ownerschap gegeven. Na maanden verkiezingsstrijd werd op woensdagmiddag 29 november de uitslag bekend van de Product Owner van het jaar verkiezing. Deze rol wordt vaak onderbelicht maar de superheld binnen Agile verdient meer. Juist daarom is het goed dat deze awards in het leven zijn geroepen. Dat vinden ook de juryleden onder leiding van Rob van Lanen, Prowareness. Edwin Wopereis, PO bij Kramp, ontving zijn award in de categorie ‘Grote Organisaties’ uit handen van jurylid HenkJan van Commenee (raet). In de categorie ‘MKB’ werd Robbert Jan Klein van Albelli uitgeroepen tot winnaar. Hij ontving zijn award uit handen van de CTO van bol.com Jurrie van Rooijen. Het was een mooie dag, want ’s ochtend hadden Rob en Robbert Jan plaats genomen achter de microfoon in het programma Zakendoen van BNR. De terechte winnaars kregen naast de eer, een bronzen beeld welke staat voor teamprestatie, een karaktereigenschap die alle genomineerde Product Owners hoog in het vaandel hebben staan.

BNR in de ochtend
Op de ochtend van de uitreiking waren juryvoorzitter Rob van Lanen en genomineerden Natasja Wecke en Robbert Jan Klein te gast in het programma Zakendoen op BNR. Vanaf het BusinessBoostLive event in Ahoy kregen zij vragen gesteld over hun rol als Product Owner. Wat daarin het werk mooi en bijzonder maakt, maar ook lastig. Allen kwamen zeer enthousiast na het interview aan in het Westcord Hotel in Delft voor de uitreiking van de awards. De uitzending is terug te luisteren via de website van BNR.

Ondernemers als Product Owner
In de categorie MKB viel vooral op dat de genomineerde Product Owners echt als ondernemers bezig zijn. Zij ondervinden (nog) geen belemmering van de organisaties en hebben alle ruimte om te pionieren. Alle pitches waren hierdoor zeer inspiratievol. Vince Mathu van RDC was de eerste die zijn pitch over het vak moest geven. Zijn verhaal stond vooral in het teken van leiderschap om samen beslissingen te nemen. Na Vince, nam Jeroen Geerbex van Nmbrs het stokje over. Jeroen liet tevens in een vlot filmpje een dag uit zijn leven zien. Ook zijn kinderen zijn inmiddels gewend om dingen te realiseren middels Scrum. Het bleek een lastige keuze om uit de pitches te kiezen, maar de jury kwam na beraad tot een uitstekende puntenverdeling. Robbert Jan Klein van Albelli bleek bij het optellen van de stemmen de grote winnaar in de categorie MKB. Zijn pitch viel op omdat hij data driven beslissingen neemt met zijn team. Het team krijgt daarin bescherming voor te grote items en kan zich vooral focussen op het leveren van waarde. Vaak zijn het juist de kleine dingen die de grootste impact hebben op de business. Knap, aangezien Robbert Jan zijn rol in vier werkdagen vervult. Dit is enkel mogelijk doordat zijn team zelf opstaat om zaken op zich te nemen. Met het team viert Robbert Jan dan ook zijn succes!

Een goede Product Owner in drie punten
Na de pitches van de MKB, waren de grote organisaties aan de beurt. Natasja Wecke, de enige dame tussen de genomineerden, toonde trots wat zij met haar hele team bereikt heeft. Lastig soms, aangezien er ook in ploegendiensten gewerkt wordt. Door altijd een aanspreekpunt te hebben heeft Natasja’s team bij KLM een unieke app gerealiseerd. Een prestatie waar zij terecht trots op zijn. Arjan van Leeuwen van Defensie gaf een verhaal recht uit het hart, over zijn eigen eigenwijsheid in een omgeving als Defensie. Maar zo krijgt hij samen met zijn team wel fantastische dingen gedaan. Edwin Wopereis van Kramp bracht zijn pitch in drie punten die hij als belangrijk acht voor een Product Owner. Hou het klein, bescherm het team en ontwikkel jezelf. Vooral bij ontwikkelen van eigen vaardigheden geeft hij Product Owners het advies hier open voor te staan. Je bent immers nooit uitgeleerd. Edwin Wopereis werd door de jury geroemd om de richting die hij geeft vanuit vertrouwen en vrijheid. Een grote uitdaging, vooral aangezien zijn teams in India werken. Maar Wopereis lijkt een uitstekende balans gevonden te hebben om waarde op te leveren. Opgeteld met de stemmen kwam Edwin deze middag als winnaar uit de bus in de categorie Grote Organisaties.

De jury en het aantal stemmen waren eensgezind in wie er met de prijs naar huis mochten gaan. Het aantal stemmen telde voor 50% mee, de overige 50% moest de jury unaniem overeen komen. Een inspiratievolle middag die afgesloten werd onder het genot van een drankje.

Category: Event
About The Author
-