In de leeftijd tussen de 40 en de 50 jaar is het kiezen geblazen. Voor de meesten onder ons geldt dat je te jong bent om aan pensioen te denken. En met het idee: “The best is yet to come” moet je aan de bak!

Rekenkundig zit ik zelf pas op de helft van mijn werkzame leven. Ik heb 22 jaar gewerkt en mag nog minimaal 22 jaar werken. Mijn kinderen zitten op de middelbare school en mijn vrouw heeft na een kwart eeuw V&D een mooie baan gevonden bij een gaaf bedrijf.

Zelf werk ik ook voor een prachtig bedrijf, ING. Een bedrijf dat de moed en het lef heeft om na een zware crisis het roer om te gooien. Maar na een aantal reorganisaties wil ik zelf weer aan het roer staan. Ik merk dat ik niet volledig in mijn kracht sta en dat heeft invloed op mijn motivatie. En da’s niet goed!!!

Veel vragen dwalen er in mijn hoofd, op zoek naar antwoorden die er niet zijn: Hoeveel reorganisaties ga ik nog meemaken? Ben ik over een paar jaar nog wel aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt? En als ik nu van baan verander, kan ik dan mijn hypotheek nog wel betalen?

De afgelopen jaren heb ik me verdiept en ontwikkeld op het gebied van verandering (Change voor de liefhebber). En daar is ING een uitermate goede leermeester in. Op dagbasis ben je hier bezig met organisatie verandering, cultuur verandering, systeem verandering. Allemaal veranderingen ten dienste van de ontwikkeling en het aanpassen op de steeds weer nieuwe werkelijkheid.

Met deze ervaring, liefde voor Agile en mijn behoefte om waarde te leveren ging ik steeds meer twijfelen of ik wel op mijn plek zat. Twee belangrijke inzichten die me geweldig hebben geholpen bij het maken van mijn keuze:

  1. Het boek van Marshall Goldsmith: What got you here won’t get you there
  2. De curve van Paul Baltes

What got you here won’t get you there.

Een paar jaar geleden heb ik, Ralph Hamers (RvB ING), per Email een vraag gesteld over inspiratie: Welke boeken hebben jou geïnspireerd? In een uitgebreid antwoord met meerdere boeken stond ook Marshall Goldsmith met het boek: What got you here won’t get you there.

Een mooier antwoord kan ik me niet wensen. Goldsmith is een filosofische Boeddhist die meer dan 150 CEO’s heeft gecoacht. Wat de titel al doet vermoeden: Alles wat je hebt gedaan om te komen waar je staat, helpen je niet om daar te komen waar je wilt staan. Je moet nieuwe en andere dingen gaan doen om daar te komen.

Curve van Baltes

De Duitse onderzoeker Paul Baltes hield zich bezig met de combinatie ouder worden en verandering in persoonlijke kwaliteiten. Cees van den Eijnden heeft op basis daarvan een maturiteitscurve gemaakt.

Deze curve laat zien wat de ontwikkelingen zijn van een mens op het fysieke, mentale en sociale vlak. Het mooie is dat je zelf invloed hebt op het verloop van de lijnen. De lijnen zijn een gemiddelde. Gezond leven levert een beter lichaam en ontwikkeling levert je autonomie en authenticiteit. Als je lichaam aftakelt tussen de 40 en 50 😉 groei je op het mentale en sociale vlak. Genoeg uitdaging, en doodzonde om daar niks mee te doen.

Conclusie: Je kunt je alleen ontwikkelen als je nieuwe en andere dingen doet EN het moment is (altijd) nu.

Volgende maand start ik bij Prowareness als Agile Coach. Ik neem heel veel kennis en ervaring mee, en dat ga ik daar verdubbelen. En dat voelt goed!

Herken je je hierin? Dan wens ik je heel veel succes en plezier bij het maken van je keuzes. Het boek van Marshall Goldsmith en de site van Cees van den Eijnden zijn echt aanraders en helpen je te overtuigen. Volg je hart!

Ontwikkeling? Start met iets nieuws!

Blog | 0 Comments
About The Author
-